Tuesday, December 02, 2008

PSP DAN PERUBAHAN ZAMAN

Aiman baru dapat PSP sebagai hadiah UPSR. Tapi jangan dok main PSP saja sampai lupa buat perkara lain yang wajib seperti sembahyang. Kerja lain pun kena buat dengan pantas macam main PSP. Lama dulu, anak-anak lebih suka main outdoor games seperti bolasepak, badminton, hoki, kriket dll. Paling tidak main layang-layang tak kira pagi, tengahari atau hujan. Sesekali main indoor games seperti dam, chess, karom atau daun terup. “Tapi sekarang zaman dah berubah.” Itulah yang Aiman dan Shaheera selalu katakan, meniru kata-kata iklan di TV bila ditegur. Walaupun zaman telah berubah tetapi nilai-nilai baik seperti menjaga kebersihan, aktif, berbudi bahasa, sopan, rajin masih tidak berubah. Dinegara maju pun, kanak-kanak dan remaja masih di tekankan dengan nilai yang baik termasuklah menjaga kebersihan, berbudi bahasa serta aktif bersukan dan beriadah di luar rumah walaupun banyak alternative lain berbentuk digital di dalam rumah. Di negara maju masih banyak tempat rekreasi dan padang permainan dibina bagi membolehkan interaction, pembangunan fizikal dan mental berlaku. Malang sekali di Malaysia, mat lepak dan rempitlah yang paling aktif bersidai ditepi jalan dan Cineplex. Padang permainan tak cukup sebab dah buat shopping complex. Padang golf banyak dibina untuk orang kaya dan tua kerana mendatangkan wang yang banyak. Antara sebab sukan makin mundur kecuali sukan individu tertentu, tentu saja sebab remaja Malaysia tidak lagi seaktif dulu. Badan mungkin besar makan junk food tetapi lembik. Stamina pun tak bagus. Nak main bola tak larat. So, main saja video game bola. Janji main bola jugak.

2 comments:

jus call me ida.. said...

mmg amatlah susah to persuade this children pi exercise.. berpeluh skit..

Khalid Abdul Mutalib said...

Budak2 ni nak suruh berpeluh?...ermm dah tak larat sampai kita plak yang berpeluh panggil balik... Takpelah, asalkan keluarga kita bahagia. tak gitu bro suhaimi?