Tuesday, November 29, 2011

SELAMAT JALAN MAK YANG KUKASIHI

Semalam adalah hari yang paling sedih. 28 November 2011 bersamaan 2 Muharam 1433, mak yang dikasihi telah pergi untuk selama lamanya pada jam 8.05 pagi pada usia 75 tahun. Semoga Allah menempatkan mak di tempat terbaik di sisiNya dan dipermudahkan urusan mak dikehidupan baru yang kekal abadi. Ciuman terakhir di dahi mak ketika selepas dimandi dan kafankan. Wajah yang tenang dan dingin. Cuma doa dan tangisan mengiringi mak. Selamat Jalan Mak...


Friday, November 04, 2011

KENANGAN KEMBARA HAJI 2010

Esok adalah Hari Wukuf 9 Zulhijjah 1432. Haji adalah wukuf di Arafah. Aku menulis ini hanya sebagai mengingati pengalaman Haji lepas dan mungkin boleh menjadi panduan kepada bakal Haji pada tahun depan pulak.

Teringat lebih kurang setahun yang lalu. Kami berangkat ke Mekah lebih kurang 2 minggu sebelum hari Wukuf iaitu pada 30 Okt 2010, sementara Hari Arafah (Wukuf) adalah pada 15 November 2010. Dari KL terus ke Jeddah. Airport clearance mengambil masa kerana staff imigresen/airport tidak bersungguh-sungguh, seperti pahat dan penukul. Kata pegawai tabung haji, staff ni sempat tengok bola (TV) masa kerja. Bila ada boss baru mereka kerja betul-betul. Wallahualam. Namun begitu semua urusan berjalan dgn baik. Nampaknya kaum hawa lebih mudah clrearance berbanding kaum adam. Alhamdulillah semua urusan selesai dgn baik. Kami berehat sebentar di airport dan sembahyang zohor sementara menanti untuk naik bas ke Mekah. Sebelum bertolak kami dibekalkan dengan nasi mandey. Sungguh menyelerakan terutama ketika perut tengah keroncong. Sambil pekerja memunggah beg ke atas atap bas kami dengan selera kami makan dalam bas. Dalam jam 2pm bas bergerak. Mata dah mula mengantuk. Aku dan wifey duduk dibarisan ke 3 dari belakang, Jemaah mula bertalbiah dengan bersemangat tetapi aku sempat juga terlena beberapa ketika. Tapi aku puji Jemaah dibelakang yang muda-muda berterusan bertalbiah sehinggalah sampai ke Mekah yang mengambil masa 2 ½ jam. Sekiranya tiada berhenti henti hanya mengambil masa 1 ½ jam saja. Namun begitu perjalanan keseluruhan adalah baik walau sedikit kurang selesa kerana memakai ehram. Tapi yg best pakai ehram ini, part bawah terasa bebas dan dingin..hehehe. Alhamdulillah, kami tiba di Mekah selepas Asar dan check in di Hotel Azieb Mawaddah. Terletak di sebelah belakang Masjid Kucing (Sekarang ni dah roboh). Mutawif memaklumkan supaya sembahyang dan berehat berehat di hotel dulu dan jam 10.30 malam baru buat tawaf dan sai umrah serta bertahalul. Maka bermulalah hari hari ibadah di Haram sementara menanti hari wukuf di Arafah- bersambung

Wednesday, October 05, 2011

PENGANGKUTAN AWAM



2 keping gambar ini amat menarik. Pelbagai cara untuk memaksimumkan penggunaan pengangkutan awam. Mungkin di negara ini tidak akan berlaku seperti ini tetapi di negara negara kurang maju, ini adalah perkara biasa.

Tuesday, October 04, 2011

BERAYA DI OFIS

Pengerusi TRP (3), Penasihat GST(4) Kastam dan Bos Cukai(5)

3 Generasi berbeza: Ms Lim 63 tahun (contract officer), aku 43 tahun dan my PA Hidayah 23 tahun

The GST men

Sorang lagi GST man tengah kusyuk makan

The GST Mak Dara dan anak Dara

Lagi The GST Mak Dara...
Wakil BMKD: Zarina PA TMKDS, Hinnah ex PSU dan Banu ex PSU

GST Runner dan ...

Pegawai Kastam
Tak sah kalau tak cerita pasal Raya. 23 September 2011 yang lalu telah diadakan sambutan Hari Raya di ofis. So berayalah kami dengan baju raya yang meriah dan hidangan yang dibuat secara catering dan potluck. Major sponsor adalah Pengerusi TRP. Aku cuma sponsor 450 cucuk satay. Macam-macam ada sampai boleh tapau. Kalau ada rezeki boleh buat makan lagi.

Thursday, September 29, 2011

MUSIM HAJI TIBA LAGI

Musim Haji tiba lagi. Hari ini kumpulan pertama @ penerbangan awal Jemaah Haji Malaysia dijangka tiba di Madinah untuk memulakan ibadah haji. Kepada mereka yg berjaya menjadi tetamu Allah kali ini tentulah sangat gembira dan bersyukur kerana mungkin doa-doa diperkenankan dan diberi kesempatan masa, kewangan, kesihatan yg baik untuk menunaikan Rukun Islam ke 5. Bukan semua dpt menjadi tetamu Allah kecuali mereka yg terpilih saja. Ada yg berduit tetapi sakit, ada yang sihat tapi tidak mampu dari segi kewangan dan masa. Tetapi ada juga orang yang cukup segalanya tetapi tidak terbuka pulak hatinya untuk menunaikan Haji. Jika ada terlintas dihati ingin pergi ke Mekah, tetapkan tekad kerana akan ada berbagai halangan yang menanti. Yang pertama kena buat mesti mendaftar dengan Tabung Haji dulu. Itu langkah paling utama. Bila dah mendaftar, antara halangan yang akan timbul termasuklah perasaan tak cukup ilmu, susah cuti, duit tak cukup, anak-anak tiada org jaga, sakit (sikit) dan sebagainya. Tetapi itu cuma halangan kecil sekiranya dirancang dengan teliti bukan lagi penghalang kerana penghalang terbesar sebenar adalah DIRI KITA SENDIRI yang merupakan musuh terhebat. Kalau kita dapat mengatasi musuh terhebat ini, Insya Allah sebelah kaki hampir menjejaki tanah Haram dan bakal menjadi tetamu Allah dan selebihnya adalah hidayah dan ikhsan Allah. Jadi yang dah dapat tarikh penerbangan tu bersyukurlah kerana Kembara Wajib Sepanjang Hayat menuju Baitullah telah pun bermula. Alhamdulillah.

Wednesday, September 28, 2011

SYAWAL, RAMADAN, AKI DAN WAN

30 Syawal 1432H. Hari terakhir Syawal tahun ini. Lunch di The Verandah, Cyberlodge Resorts and Spa. Kata orang rezeki jangan ditolak, bala jangan dicari. Ada kawan ajak, free pulak so pergilah. Adalah beberapa kali makan kat sini. OKlah tapi aku lebih suka di Marriot Putrajaya kerana banyak pilihan melayan nafsu walau tidak lagi sehebat 2-3 tahun lalu. Walau Syawal telah tiba penghujungnya, pesta makan masih belum berakhir. Surau berhampiran rumah akan mengadakan jamuan Raya pada hari Sabtu 1 Okt 2011 ini. Mungkin di tempat lain pun masih ada sambutan kerana majlis seperti ini tidak semestinya berakhir pada Syawal saja kerana keramaian seperti ini cuma budaya masyarakat saja. Ada pun bagus, tak ada pun tak menjadi masalah. Kalau rajin bulan-bulan lain pun buatlah makan-makan juga. Jangan lupa menjemput kami.

Puasa tahun ni tak sekali pun berbuka di hotel. Dah kira rekod. Jemputan berbuka rasmi pun tak pergi. Lebih selesa berbuka di rumah bersama isteri dan anak-anak walau dengan hanya air soya dan murtabak pasar Ramadan seksyen 7. Tak perlu terkejar-kejar dan boleh rileks. Rasanya macam tu lebih nikmat. Atau mungkin juga dah tua…cuma jiwa masih muda lagi. Hehehe…

Hujung minggu yang lalu agak memenatkan. Pagi Sabtu 24 Sept 2011 ambik Aki dan Wan di rumah adik di Taman Tun untuk bawak balik ke Kuantan. Aki dan Wan datang KL sejak 26 Jun lagi kerana dua dua tak berapa sihat dan menjalani rawatan. Bermakna dah 3 bulanlah mereka ‘bermusafir’. Semasa di rumah sorang lagi adik di Penang, Wan mengalami masalah jantung, gastrik dan muntah yg biasa dialami sebelum ini, cuma kali ini dia risau takut-takut kalau ajalnya sudah tiba dia akan menyusahkan anak-anak terutama adik di Penang yang tinggal di Apartment. Bila merasa sihat sikit, Wan dah tak sabar-sabar nak balik kampung. Terpaksa adik menghantar mereka ke KL. Aku pulak ditugaskan menghantar ke Kuantan. So jam 9.30 pagi aku selaku supir bertolak dari Taman Tun ke Kuantan. Co Pilot tak dpt ikut sebab Ajmal demam. Aiman dan Shaheera pulak nak exam. Jam 11.30am kami berhenti di R&R Temerloh utk makan tengahari dan sampai di Kuantan lebih kurang jam 1.30 pm. Rehat, solat dan membeli sedikit keperluan untuk Wan dan Aki, aku pun bertolak ke Shah Alam jam 3.00pm kerana pada hari Ahad ada program lain di Putrajaya yang tak kurang juga penatnya.

Namun begitu, aku berdoa supaya Wan dan Aki akan terus diberi kesihatan yang baik, umur yang panjang dan kemudahan untuk terus beribadah kepada Allah. Semoga mereka diberi tenaga dan keupayaan untuk terus melakukan kerja yang mereka suka iaitu mengajar Quran seperti biasa. Amin.

Wednesday, September 07, 2011

HARI RAYA AIDILFITRI 1432 HIJRAH

Aki, Wan, Anak, menantu dan cucu
(kecuali Uncle Zack, Cik Din dan Cik Ja)

Sessi bermohon maaf family Cik Ana

Ajmal dan Ayah
Mat Galah Aiman dan Umi

Jijin dan Umi

Aiman dan Shasha (cousin). Dua-dua tinggi cam pokok kelapa?


Alhamdulillah. Tahun ini kali ke 2 kami beraya di Shah Alam. Tak balik Kuantan. Pertama kali pada tahun 2008. Parents tidak berapa sihat jadi mereka decided beraya dengan anak-anak di Shah Alam dan Kuala Lumpur. Pagi Raya, aku, Aiman dan Aki sembahyang Raya di surau Arrayan, seksyen 7. Walau ramai balik kampung tetapi jemaah memenuhi ruang sembahyang di dalam dan diluar. Just nice.

Lepas sembahyang kami balik ke rumah. Menjamu dgn nasi minyak dan ayam kurma yang aku masak sendiri. Selain tu menunya termasuklah lemang, ketupat, kuah kacang, rendang daging yang disediakan oleh mak, antida, cik ana dan mak usu. Semua adik beradik dan ipar (kecuali Cik Din, Cik Ja dan uncle Zack) berkumpul bersama seleps sembahyang Raya. Uncle Zack beraya di Penang. Cik Din dan Cik Ja beraya di Jengka. Lepas makan, kami bersalam-salaman, photoshot dan makan lagi.

Lebih kurang jam 12pm kami ke Kerinchi ke rumah keluarga Joe. Makan dan makan lagi... Lepas tu ke rumah Che Yong yang beraya di Bangi kerana Dina dan Kimi baru saja menerima ahli baru, baby sulung lelaki yang diberi nama Nazrin sempena nama Raja Nazrin Shah. Che Yong dah jadi Opah dgn gelaran Opah mummy. Gelaran glamor la tu. Secara automatik Wifey juga menjadi Opah dgn gelaran yang dipilih sendiri, Wan Na (nak ikut org Pahang lah konon). Tua sungguhlah depa berdua ni...hehehe

Sebelah malam pulak giliran menerima tetamu dan melayan main bunga api free, ihsan jiran belakang rumah. Dan yang penting kita makan lagi...

Hari Raya kedua kami lunch di rumah Cik Ana di Taman Tun dan kemudian bertolak ke Kuala Kangsar. Hari ketiga, open house di KK pulak. Makan lagi dan lagi dan lagi...Bila pulak nak puasa 6???

Friday, August 19, 2011

TGIF, RAMADAN dan LAILATUL QADAR

Alhamdulillah, hari jumaat. Hari ke 19 Ramadan. Lega kepala otak aku bila tiba petang jumaat. Akan tiba 2 hari yang menggembirakan. Lepas balik semula monday blues. Kalau dulu-dulu hari jumaat ada program cable Friday after dark dalam Cinemax. Yang duduk kat US tahulah. Maka berkumpullah anak-anak teruna menunggu friday after dark termasuklah Pak Haji ni. Tapi tu dululah, zaman muda-muda. Zaman jahiliah...Semoga Allah memberi keampunan.

Jumaat hari ni lebih penting sebab bermula 10 hari terakhir Ramadan. Mungkin ada miracle, mungkin ketemu dgn malam yang lebih baik dari seribu bulan, malam yang dicari oleh semua umat Muhammad - Lailatul qadar. Insya Allah.

Tuesday, August 09, 2011

BAHTERA NABI NUH

Hari ni baca terjemahan surah Hud mulai ayat 40-49 mengenai bahtera nuh yang berlabuh di Bukit Judi (di Armenia?), mengenai doa Nabi Nuh supaya diselamatkan anaknya tapi Allah tidak memperkenankan dan berita ghaib yang hanya Allah mengetahui. Ayat 49 diakhiri dengan..

Maka bersabarlah; sesungguhnya kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertakwa.

Banyak ayat Quran menekankan kepada kesudahan yang baik dan bukan permulaan yang baik. Asas untuk mencapai kesudahan yang baik ini adalah takwa. Apa itu takwa? Sangat menarik.

Klik di sini tentang pencarian Bahtera Nuh.

Tuesday, July 26, 2011

MENANAM RUMPUT



Keadaan halaman rumah ketika renovation

Inilah keadaan rumah ketika renovation pada awal 2008. Selepas renovation dibiarkan saja rumput liar/alien tumbuh. Memandangkan konkrit dan batu bata pun banyak tertanam di dalam tanah, rumput yg tumbuh adalah jenis 'ganas' dan buruk rupanya. Perlahan-lahan aku cangkul dan buang sendiri batu sebab tak cukup bajet. Selepas itu cow grass dan rumput liar tumbuh lebih sekata seperti gambar di bawah.

Cowgrass dan rumput liar tumbuh sendiri selepas renovation

Ketika bulan puasa kami membuat kerja gila dengan menanam sendiri sebahagian laman dgn rumput. Sebelah pagi aku dan wifey ke Sungai Buluh membeli rumput filipina yang sarat diangkut dgn kereta. Suasana sejuk dibasahi hujan lebat apabila kami bertolak balik ke rumah. Tak ingat lapar dah. Sampai di rumah terus punggah rumput ke halaman dalam hujan. Satu keluarga sibuk bermandi hujan. Aku mencangkul dan meratakan tanah, wifey dan anak-anak menyusun rumput dalam hujan renyai-renyai. Sangat bertenaga walaupun berpuasa. Mungkin jiran-jiran mentertawakan kami. Ye lah baru masuk rumah baru. Sanggup berhujan menanam rumput. Ketika berpuasa pulak tu. Menjelang jam 1 pm, habis semua rumput ditanam lebih kurang seluas 20 kaki X 10 kaki. Memang kerja gila. Tahun itu juga tahun yg bersejarah kerana kami bukan sahaja berpuasa di rumah baru tetapi menyambut Hari Raya Aidilfitri di rumah baru. Yang lebih menarik mak dan bak (ayah) bertukar angin beraya di Shah Alam. Namun begitu, hasil projek rumput pertama kami masih jauh dari yang diharapkan sebab hanya 1/10 halaman ditanam rumput filipina, selebihnya masih rumpur liar dan cowgrass,

Projek rumput 1 - sebahagian kecil halaman ditanam rumput Filipina dan sebahagian lagi masih cowgrass

Projek rumput 2 - rumput baru selepas hire Abang La, halaman nampak cantik sikit
Akhirnya 1 tahun kemudian setelah bajet mencukupi kami mengupah kontraktor/pekerja Bangladesh untuk menanam semula rumput baru. Walaupun tak macam padang golf tapi Oklah. Tiada pokok tapi hanya rumput supaya ada kawasan lapang untuk anak-anak bermain.


Kalau nak tahu lebih detail pasal rumput KLIK SINI.

Tuesday, July 19, 2011

HUJUNG MINGGU DI KUALA KANGSAR



Wifey dgn kebun

Aiman memikul Rambutan

Dalam guni putih tu ada Durian Musang Berjanggut
Tetiba pulak wifey nak balik. Mengidam rambutan kampung. Ada apa-apa ke ni? Impossible... impossible....Selepas ambil Along yg ada program sekolah di Subang Jaya, kami pun bertolak ke KK. Tapi sebelum tu sempat singgah Beriani Gam Johor Pak Anjang di seksyen 13. Restoran ni walau tersorok tapi famous dan sedap. Budak budak makan nasi beriani tapi aku try mee bandung. Sodap. Trylah.

Anyway pukul 2 baru masuk hiway Guthrie dan sampai KK jam 5 pm. Lalu depan sekolah Clifford, depa tengah sukan tahunan. Lama dah tak tengok sukan sekolah buat di padang sekolah macam tahun 70 an dan 80 an dulu sebab di Shah Alam ni semua buat di stadium. Nampak meriah.. Tengok budak Clifford, teringat Amir Ex MKD Aku kata kat wifey, ni sekolah budak nakal. Hehehe...budak -budak ni semua nampak macam Amir. Tapi Wifey kata Amir nak dpt Phd dah. Ramai jugak agaknya budak nakal Clifford ada Phd. Di depan Clifford pulak MCKK. Tu tempat budak budak pandai tapi MCKK semua pelajar lelaki, sure boring.

Sampai rumah, rehat sekejap dan terus ke kebun mak mertua. Nasib baik sepupu wifey dah kumpulkan rambutan dan durian bawah pokok. Kalau harap kat aku... beli kat kedai je lah. Durian tak banyak, tak sampai 10 biji pun tapi rambutan banyak, boleh dapat 4-5 guni. Kat pokok pun banyak, nampak merah-merah. Wifey kata aku budak Pekan, so mana tahu pasal kebun-kebun ni. Ye lah lahir di Pekan, Pahang. Budak Pekan lah tu. Kebun pusaka, lepas ni wifey punya la kot. Ada kebun tapi anak-anak tak minat makan durian kecuali Ajmal.

Biasalah kalau balik KK ni member tak da, nak merayau pun jam 10pm hanya KFC 24hrs yg buka. Malam Ahad pasar malam je happening, itupun 8.30pm dah hampir sold out. Beli satay, yong tau foo dan murtabak pak mat pendek. Balik rumah mentekedarah.

Laksa Pokok Limau
Ada 1 lagi belum pergi, Laksa Pokok Limau. Siang tadi tak sempat sebab pergi kebun. Kat KK yg famous laksa Pak Ngah. Semua penjual laksa nama Pak Ngah. Kalau bukan nama Pak Ngah tak sedap...Tapi sebab dah selalu makan, rasa tak sedap pulak. Pagi Ahad aku keluar pergi ke Lembah (bukan lembah gersang...) pekena nasi lemak Halim dan Mon sambil melihat sungai perak mengalir lesu dan menghirup udara pagi kampung yg belum tercemar. Melihat aktiviti aktiviti masyarakat kuala berniaga di pasar minggu.

Balik rumah, baca paper dan berguling guling sekejap. Wifey ada appointment mengurut pulak. So peluang untuk merayau rayau. Jam 11 am ajak Aiman makan laksa pokok limau. Laksa dia lain sikit sebab ada telur dadar. Kuah pun pekat sikit dari laksa Pak Ngah. Sodap.. sodap...Gerai sebelah ada jual air kelapa muda pulak. Ni ori punya. Kalau pekena sekali, esok nak datang lagi.

Laksa Pokok Limau

Friday, July 01, 2011

ULANG TAHUN KE 42 ISTERIKU

Semalam genap 42 tahun umur wifey. Tapi kesian, tahun ni tiada bunga dan kek. Saja je. Wifey bukan hint lagi tapi dia paksa pulak aku beli bunga. Aku kata kambing je makan bunga. Hehehe...Nasib baik dia tak marah. Aku kata, aku belikan mercedes lah. Tapi dia nak bunga jugak. Maghrib kami berjemaah sekeluarga dan bersembahyang hajat bersama. Lepas tu keluar makan. Anyway terima kasihlah atas segalanya disepanjang hampir 20 tahun kehidupan yang dilalui bersama yang penuh warna warni, ribut taufan umpama mentari, hujan dan pelangi. Semoga ada perjalanan yang lebih colorful dan menarik menanti ditahun tahun mendatang. Insya Allah.

Thursday, June 23, 2011

NIKMAT

Allah memberi nikmat yang bukan sedikit sejak kita dilahirkan. Namun nikmat ini sekiranya kita bernasib baik akan ditarik sedikit demi sedikit dan sekiranya tidak bernasib baik akan ditarik sekali gus. Sejak kecil daging menjadi kegemaran aku. Di tahun 90an steak adalah makanan kegemaran dan selalu dapat makan free pulak tu terutama di Victoria Station. Tapi nikmat tersebut telah ditarik perlahan-lahan. Sekarang ni, tak boleh banyak daging. Bukan daging saja, sea food pun dah tak boleh muntahkedarah. Kalau makan tak hengat, esok terpaksalah merangkak sebab tak boleh berjalan. Sejak 2-3 bulan lepas mata aku pun dah mula buat hal. Tak boleh baca jarak dekat kurang dari 1 kaki dari mata. Semalam kerisauan mengenai mata telah confirm apabila aku mencuba cermin mata member. Bila pakai cermin mata, tulisan yg berada 6 inci di depan mata menjadi terang benderang. Tanpa cermin mata, tulisan kabur. Dah rabun pulak...Inilah proses kehidupan. Nikmat yang banyak dulu semakin hilang, ditarik perlahan-lahan. Namun doaku semoga nikmat Iman dan Islam terus kekal sehingga ke akhir hayat. Amin

Thursday, June 16, 2011

20 TAHUN BERSAMA

Inilah kami setelah 20 tahun bercinta. Masih kacak dan cantik. Masuk bakul angkat sendiri. Hehehe...Mesra yang kadang-kadang diselangi perang dingin. Tunjuk PEACE ke nak tunjuk penumbuk tu??

Tuesday, May 10, 2011

KEHIDUPAN LELAKI

Bangun tidur pergi kerja dari pagi sampai maghrib, begitulah seterusnya. Hari hari. Bulan berganti bulan, tahun berganti tahun. Dari tak da rambut, tumbuh rambut, rambut panjang, rambut kontot dan akhir sekali dah botak. Dari naik bas, naik motor. Lepas tu naik kereta, kemudian beli kereta besar sikit sebab anak ramai. Bila anak besar dah tak nak ikut, beli kereta kecik pulak. Lagi satu sebab minyak naik. Lepas tu nak rasa macam muda pulak, kalau boleh nak beli kereta sport sebab masa muda tak mampu. Dulu duduk rumah sewa kecik, bini pun kecik. Bila anak besar kena sewa rumah besar sikit. Lepas tu ada rezeki beli rumah besar sebab senang anak ada bilik masing-masing. Bila anak-anak dah independent, rumah besar menjadi sunyi. Kena duduk condo pulak, ada privacy. Terfikir pulak elok kalau ada bini kecik macam muda muda dulu. Lagi pun bini besar tak muat naik kereta sport atau tak berapa presentable kalau nak gi function. Hahaha..... apa cerita ni. Wifey marah pulak. Nanti dia tak buat Milo kosong utk breakfast...

Apa sebenarnya ultimate aim? Kereta besar, rumah besar dan bini kecik? Susah nak jawab. Tapi aim yang penting ada dalam doa, "Ya Allah, kurniakan kami kebaikan didunia dan kebaikan diakhirat". Mungkin inilah yang patut kita usahakan.

Friday, May 06, 2011

CERITA 20 TAHUN LALU DI ST. LOUIS

Lama dah rupanya puisi yg aku tulis, dah hampir 20 tahun. Macam baru beberapa tahun lepas berlalu. Kalau boleh jadi Doraemon, boleh balik semula melalui pintu masa, tengok balik zaman remaja yang penuh gemilang (???) memperbetulkan kesilapan lalu. Tapi tentulah mengarut. Tak masuk akai. Itulah takdir, kadaq dan kadar. Ketentuan Ilahi. Pertemuan 2 dunia, melalui persimpangan kehidupan yang masih kabur ...membina cinta dan cita, mengejar masa hadapan ditemani mentari, hujan dan pelangi.

HARI-HARI TERAKHIR DI SL

Pasti diingatanku
kita melangkah seiring
tika sal
ji malam itu
menyusur perlahan
antara waktu-waktu terindah buatku
QT dan sepanjang Evarts
memutih segar cinta sucimu
pertama dan terakhir
dan pasti tiada lagi jejak-jejak itu
salji itu cair jua
bersama titis-titis jernih
membasahi kedua pipimu
namun kerana cinta ini
kita masih mampu mengukir sejuta senyum
terima kasih sayangku

Gadisku
hari-hari terakhir tiba jua
disambut angin utara
dalam dingin salji dan hangat salam ibu
doaku moga cinta kita terus mekar dan segar
pasti oxeye dan evarts bertemu
tersimpan menjadi memori terindah
namun kita harus pergi
dalam salji yang beku
tika ranting kering kehilangan dedaun
dan lambaian perpisahan di Lambert
kita tinggalkan sejuta kenangan
yang pasti tidak akan usang
menjadi mimpi terindah cinta kita

Sayangku
masih terasa lembut salji
kulempar bertaburan menyentuh wajahmu
kau gadisku berlari dalam hembus bayu
kita senyum dan ada ketikanya menangis
lewat musim dingin itu

Monday, March 28, 2011

NAIK PANGKAT


Perjalanan hidup ini satu proses, bukan destinasi. Dan itulah yang berlaku. Proses seterusnya, aku akan naik pangkat lagi mulai 1 April 2011, Insya Allah dan berpindah ofis. Dekat saja ofis baru, bersebelahan dengan yang lama. Jumpa lagi ramai kawan baru, namun kawan-kawan lama tidak akan dilupakan sebab mereka adalah network kehidupan. Diharapkan proses-proses berikutnya akan menambahkan ketakwaan aku kepada Allah. Doaku semoga Allah mempermudahkan semua tanggungjawabku didunia dan tanggungjawabku diakhirat. Amin.

Friday, March 04, 2011

PERINGATAN PAGI JUMAAT

Surah Al-An'aam:17-18

Jika Allah menimpakan suatu kemudaratan kepadamu, maka tidak ada yang menghilangkannya melainkan Dia sendiri. Dan jika Dia mendatangkan kebaikan kepadamu, Maka Dia Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu. Dan Dialah yang berkuasa atas sekelian hamba-hambaNya. Dan Dialah yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui.

Surah Al-An'aam:59


Dan pada sisi Allah kunci-kunci semua yang ghaib; tiada yang mengetahuinya kecuali Dia sendiri dan Dia mengetahui apa yang ada di daratan dan di lautan dan tiada sehelai daun pun yang gugur melainkan Dia mengetahuinya dan tidak jatuh sebutir biji pun dalam kegelapan bumi dan tidak sesuatu yang basah atau yang kering, melainkan tertulis dalam kitab yang nyata (Lauh mahfudz).