Monday, January 07, 2008

BUKIT MAXWELL & TELUK BATIK






Hari ni nak cerita pasal pergi Bukit Larut atau nama asalnya Buit Maxwell. Another cuti-cuti Malaysia for the kids, ayah dan umi. Bangun pagi hari Jumaat 21 Disember 2007 tiba-tiba saja Ina kat nak pergi Taiping - Bukit Maxwell. Hari Jumaat pulak tu. Anyway Taiping dengan KK hanya 40 minit. So suruh budak bangun dan bersiap. 7.30 am semua dah siap dan terus jalan melalui hiway Ipoh Changkat Jering. Singgah kedai mamak dekat dengan Taman Tasik Taiping, pekena dulu roti canai. Lepas tu ke kaki bukit Maxwell. Nak naik atas kena naik Jeep, itu saja pengangkutan yang ada. Masa pergi kita orang kena naik Jeep buruk. Risau juga kalau-kalu brek tak makan. Jalan tersangatlah curam, ada selekoh tajam yang tinggi melebihi 45 degree. Jarak kaki bukit ke puncak lebih kurang 13 kilometer dan terdapat lebih 92 selekoh. Kalau sesapa yang sampai ke Taiping boleh try. Jeep yang kami naiki jenis tidak bertutup penuh. Kalau tak pegang betul-betul boleh tercampak keluar!!! Alhamdulillah tiada perkara buruk yang berlaku. Kami selamat sampai. Hopefully balik nanti dapat naik Jeep baru pulak. Dari atas boleh nampak bandar taiping dan juga selat melaka. Ada beberapa buah banglo untuk disewa, cafetaria dan kawasan penanaman bunga tulip. Tu yang warna merah tu adalah tulip yang dah kembang. Suhu tak lah sejuk macam Cameron Highlands. Kita orng turun semula lebih kurang jam 11.45 am. Nasib naik dapat naik Jeep baru bertutup, ada lagu lagi. Singgah kedai makan dekat dengan Taman Tasik, budak-budak lapar. Aku pekena mee rebus. OK jugak tempat tu. Anyway hari ni hari Jumaat, kena sembahyang Jumaat. Lepas makan, balik KK singgah masjid di pekan Kuala. Masih sempat dengar Khutbah. Keesokan harinya ada kenduri kahwin anak Yang dan sebelah petang kita bertolak ke Teluk Batik, Lumut for another Cuti-cuti Malaysia.

1 comment:

;-) said...

dah lama siot..tak naik bukit maxwell. Naik time kecik2x dulu...itupun sekali naik ke atas sana.