Monday, December 31, 2007

CUTI HARI RAYA KORBAN

Cuti Raya HAji kali ini agak panjang, bersambung dengan cuti akhir tahun mulai 20hb. sehingga 30hb. Disember 2007. So combination raya dan cuti. 20&21hb Dis di Kuala Kangsar, 22&23hb di Lumut, 24&25hb di P.Dickson dan 27hb hantar Mak dan Bak balik ke Ktn.
19 Dis 2007 - Bertolak ke Kuala Kangsar jam 8.30 malam melalui Lebuhraya Guthrie ke Rawang. Kereta bergerak perlahan dan kadangkala terhenti. Ambil keputusan exit di Bukit Beruntung untuk makan malam dulu. Pekena nasi goreng, sup sayur dan telur dadar. Lepas makan baru bergerak semula lebih kurang pukul 10 malam. Walaupun banyak kereta, perjalanan lebih lancar. Berhenti lagi di Tapah sebab mengantuk. Tidur lebih kurang 40 minit sebelum memulakan perjalanan semula sambil makan kacang rebus. Bersesak lagi di Tol Ipoh. Nampak Pak An dengan isteri barunya. Nampak lebih ceria sekarang. Rezekilah tu namanya. Nasib baik guna Smartag. Sebelum sampai kawasan rehat Sg. Perak sakit perutlah pulak. Mungkin penangan kacang rebuslah tu. Berhenti sekejap. Dan akhirnya sampai di KK jam 1.30 pagi. Ohh..penat gila!!! tambah pulak tu kerja full time sebelah siang. Alhamdulillah selamat sampai. Kira awal juga sebab Pak An bertolak dari Putrajaya jam 7.30 malam, drive terus tapi still kita orang sampai dulu.
20 Dis 2007 - 8.15 pagi pergi masjid Ubudiyah untuk sembahyang raya. Sampai di masjid orang sedang sembahyang. Park kereta. Berlari masuk tapi penuh dan orang tengah sujud rakaat pertama. Cepat sangat sembahyang. Tak sempat. Ajak Man pergi masjid di bandar. Sampai di bandar, orang masih bertakbir dan masih ramai berpusu-pusu ke masjid. Alhamdulillah, sempat duduk dan bertakbir. Sembahyang bermula pukul 8.40 pagi. Balik rumah, rehat dan makan apa yang patut. Lepas tu beraya ke rumah arwah Pak Wi di Lubuk Merbau dan kemudian ziarah kubur arwah bapa mertua. Lebih kurang jam 11 pagi kami bertolak ke rumah Lop untuk tengok orang buat korban. Dah lewat, lembu dah disembelih dan dilapah, cuma tinggal saki baki tulang, ekor dan daging sedang dipotong dan dibungkus. Masukkan daging dalam kereta. Jamah serba sedikit makanan di rumah Lop. Anak-anak dah keboringan termasuklah aku yang memang letih dan mengantuk. Dah kenyang kamipun balik ke Taman Bukit Kerajaan. Sampai rumah, apa lagi tanggal baju Melayu terus landing. Kena pulak aircon dan kipas yang sepoi-sepoi sejuk tu. Memang tak sedarlah. Jam 6.00 ptg, kami ke Bukit Chandan. Mak Chandan menyambut kami. Pak An tengah tidur. Nampak wife dia berbual dengan Ina. Berpakaian kemas tapi rambut masih basah...projek petanglah agaknya!!! Anyway bagi chance kat dia cover apa yang dia dah miss beberapa tahun yang lepas. Hai rezeki...
To be continued dgn gambar-gambar raya & travel later.

2 comments:

auntida said...

checkout some pd pics at auntidasthots.blogspot.com

sleepyhead said...

eh pak an dah kawen ek? huhuhuhu mesti ex-wife dia akan tanya adik