Friday, May 06, 2011

CERITA 20 TAHUN LALU DI ST. LOUIS

Lama dah rupanya puisi yg aku tulis, dah hampir 20 tahun. Macam baru beberapa tahun lepas berlalu. Kalau boleh jadi Doraemon, boleh balik semula melalui pintu masa, tengok balik zaman remaja yang penuh gemilang (???) memperbetulkan kesilapan lalu. Tapi tentulah mengarut. Tak masuk akai. Itulah takdir, kadaq dan kadar. Ketentuan Ilahi. Pertemuan 2 dunia, melalui persimpangan kehidupan yang masih kabur ...membina cinta dan cita, mengejar masa hadapan ditemani mentari, hujan dan pelangi.

HARI-HARI TERAKHIR DI SL

Pasti diingatanku
kita melangkah seiring
tika sal
ji malam itu
menyusur perlahan
antara waktu-waktu terindah buatku
QT dan sepanjang Evarts
memutih segar cinta sucimu
pertama dan terakhir
dan pasti tiada lagi jejak-jejak itu
salji itu cair jua
bersama titis-titis jernih
membasahi kedua pipimu
namun kerana cinta ini
kita masih mampu mengukir sejuta senyum
terima kasih sayangku

Gadisku
hari-hari terakhir tiba jua
disambut angin utara
dalam dingin salji dan hangat salam ibu
doaku moga cinta kita terus mekar dan segar
pasti oxeye dan evarts bertemu
tersimpan menjadi memori terindah
namun kita harus pergi
dalam salji yang beku
tika ranting kering kehilangan dedaun
dan lambaian perpisahan di Lambert
kita tinggalkan sejuta kenangan
yang pasti tidak akan usang
menjadi mimpi terindah cinta kita

Sayangku
masih terasa lembut salji
kulempar bertaburan menyentuh wajahmu
kau gadisku berlari dalam hembus bayu
kita senyum dan ada ketikanya menangis
lewat musim dingin itu

4 comments:

Amir said...

Sasterawan juga kawan aku nie?, boleh cair kalau banu baca nie....hehehheheehe, tahniah naik pangkat, BPP ker?

Mentari, Hujan dan Pelangi said...

Saja teringat masa muda dulu. Naik kat PKSC. Tak kisah lah mana-mana janji naik pangkat.

Anggerik said...

Hi bos! Never thot that I could see bos sangat rock!!!

Macam fesyen 80an je...zaman-zaman rock kapak... gaya rock n jiwang.. :)

Mentari, Hujan dan Pelangi said...

Intan, ni memang stail student late 80s, early 90s. Contemporary rock...zaman ni Minah saleh pun ramai minat.. hehehe