Wednesday, October 15, 2008

HONG KONG & GUANDONG, CHINA, 6-8 OKT 2008

6 Okt 2008. Jam 6.45 pm 6 Syawal aku bertolak ke Hong Kong. Sampai lebih kurang 11 pm di airport Hong Kong. Design airpot ada mirip KLIA. Malah skim warna kelabu hampir sama dengan KLIA cuma KLIA nampak lebih grand. Cuaca sedikit nyaman dari Malaysia. Check in Hotel 4 Seasons, bersihkan diri dan tidur. Mungkin 4 Seasons ni ratingnya rendah sikit dari Mandarin Oriental Hong Kong tetapi lokasinya lebih baik, berdepan dengan jeti untuk menyeberang ke Kowloon. Dapat tengok banyak bot dan feri penumpang. Pemandangannya cantik. Esok (8 Okt. 08) perlu ke Dongguan Province, Guandong, daerah selatan China. Jadual padat. Nampaknya macam tak ada masa nak bershopping.
Hotel 4 Seasons

Pemandangan jeti dari tingkat 15 bilik Hotel (1515) dan shopping kompleks IFC di sebelah 4 Seasons7 Okt. 2008. Sarapan. Omellete, beberapa keping roti dan juice. Makanan lain tak boleh makan. Bilnya 250 Hong Kong dollar. Duit Malaysia lebih kurang RM120. Mahal. Di Shangrila Putrajaya breakfast baru RM50. Jam 9.00 pagi bertolak ke Dongguan manaiki Toyota Alphard untuk business meeting dan factory visit. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Lawatan ini penting. Sekiranya tiada halangan, syarikat refinary China ini akan dimiliki oleh syarikat Malaysia dengan kos pelaburan yang reasonable dan tak mungkin sebuah kilang baru dapat dibina di Malaysia dengan kos sebegitu. Hopefully, keputusan yang dibuat adalah keputusan yang terbaik untuk syarikat dan negara.

Keadaan selatan China terutama di Shenzen agak moden. Pembangunannya boleh dikatakan at par dengan KL. Bandar besar, hiway luas dan kereta banyak dari model terbaru seperti Camry dll. Malah perjalanan kami selama 2 jam adalah melalui elevated hiway 3 lorong, bukan atas tanah. Lebih besar dari North South Highway di Malaysia. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan disepanjang perjalanan dimana pembangunan dan infrastruktur semakin tidak tersusun dan semakin mundur apabila perjalanan semakin ke utara China. Yang menarik, terdapat iklan minyak pelincir Petronas di Highway. Besar papan iklannya sebelum memasuki terowong. Pasaran di sini amat besar terutama dengan penduduk seramai 1.33 billion.

Jam 11.00 pagi kami sampai di XinSha Industrial Park, Machong, Dongguan. Taklimat ringkas oleh rakan kongsi dan seterusnya melawat kilang, makan tengahari dan perbincangan sehingga jam 4.00 pm. Semua ALP berpuashati dengan keadaan kilang ini. Sekiranya pengurusan kilang ini effsien, tiada masalah pengeluaran dan pasaran sedia ada yang besar, Insya Allah pulangan pelaburan akan diperolehi dalam tempoh masa yang singkat. Hari ini suhunya lebih kurang 23-25 celsius, angin bertiup nyaman dan tiada matahari. Mungkin menghampiri winter dan mungkin juga disebabkan pencemaran udara yang sangat buruk di China. Lebih kurang jam 6.15 pm kami sampai semula di 4 seasons hotel. Berehat dan bercadang keluar semula untuk makan malam pada jam 8.30pm. Di sini kebiasannya orang Hong Kong makan jam 6.00-7.00pm.Sebelah malam, JV partner di Malaysia belanja makan di restoran India. Lupa namanya tapi ia tidak berbunyi India sedikitpun. Something like Gay... Restaurant. Masakan ayam dia kata halal dan daging pulak tak halal. Nasi Beriani pun ada. Mungkin masakan restoran mamak di Malaysia lagi sodap. Cuma di sini ada live indian singer/traditional band. Guna Tabla dan sittar saja. OK juga. Sempat mintak dia orang nyanyi lagu kuch kuch ho ta he. Lebih kurang pukul 11.00 malam kami balik ke Hotel.


Pemandangan dari Victoria Peak Stanley Market


Bandar Hong Kong dari Victoria Peak

8 Okt. 08. Jam 9.00 am check out. Kami dibawa meronda Hong Kong sebelum dihantar ke airport. Aku sempat tengok harga petrol di Shell. 15.70 Hong Kong Dollar atau RM7.00 seliter. Kalau di Malaysia harga macam tu, lama dah huru hara. Aku tanya driver, berapa gaji guru, dia kata dalam lingkungan HKD13,000 atau RM5800 sebulan tetapi harga rumah flat 2 bilik adalah HKD1 juta atau RM450,000. Air miniral 500ml di vending machine adalah RM3.00 sebotol. Barang-barang lain juga mahal terutama di shopping kompleks. Yang murah cuma barangan buatan China di Stanley Street. Nampaknya kos of living dan standard of living di Malaysia jauh lebih baik. Ada 2 orang Dato' shopping sakan tapi aku tak mampu le. tengok saja. Tunggulah aku jadi Dato' pulak. So, Ja yang kirimkan handbag tu tak adalah nampaknya. Nak beli ori tak mampu, nak beli china made tak sampai hatilah pulak. Jam 12pm kami dah sampai di airport. Rehat, makan dan sembahyang jamak di Golden Lounge sementara menunggu flight jam 2.45 ke KL.


1 comment:

Cyclones said...

Mak latok.. mahei nyer kat HK...